Transformatie van een oude boerderij

Nieuwsbericht 3 februari 2023

Momenteel is de bouw in volle gang voor deze woning in Wageningen. De gedateerde boerderij wordt volledig omgetoverd tot een tijdloos woonhuis. Een groot deel van het interieur en de bijgebouwen worden gesloopt, waardoor er ruimte komt voor een hele nieuwe inrichting van zowel het woonhuis als de tuin. Hierbij is het van het grootste belang dat de karakteristieke elementen behouden blijven. De rieten kap, de verweerde steense wanden en de houten constructie vormen hierdoor de basis van het ontwerp. Tijdens de verbouwing zien we een geraamte overblijven wat langzaam maar zeker weer ingevuld wordt naar de wensen van de opdrachtgever.

De oude verweerde materialen vallen zo in de smaak bij de opdrachtgever dat de oorspronkelijke spanten waar mogelijk behouden en zichtbaar blijven en anders worden ze hergebruikt als sierbalken of plankjes op het toilet. De prachtige spanten van de oude schuur krijgen hierdoor de hoofdrol in een eigentijds interieur. Dit levert een bijzonder contrast op tussen oud en nieuw.

De keuken is de favoriete ruimte van de opdrachtgevers en wordt dus ook het pronkstuk van de boerderij. De open ruimte met vide biedt de mogelijkheid om de houten spanten en constructie volledig in het zicht te laten. De oorspronkelijke glorie van de boerderij is zo in stand gehouden. Om deze sfeer door te zetten wordt er een stoere keuken geplaatst met een koperen plafondrek en pitt cooking. De wijnkast krijgt daarbij een glazen vloerplaat om de klassiek gemetselde wijnkelder in zicht te brengen. Om de ruimte af te maken wordt er een enorme glazen pui geplaatst in de achtergevel wat zorgt voor een geweldig uitzicht richting de tuin en het bijgebouw wat zeker een wow-effect gaat opleveren. Buiten is de structuur van de oude schuur doorgezet via een pergola naar het bijgebouw. Dit levert eenheid en rust op in de uitstraling van zowel de binnen- als de buitenkant van deze bijzondere woning. Onder deze spanten is een modern blok geplaatst dat sterk contrasteert met de klassieke boerderij. Door veel glas toe te passen richting de tuin en de open velden van Wageningen kan er zomer en winter van een fantastisch uitzicht genoten worden.