Architect van binnen, van buiten

Nieuwsbericht april 2024

Het gaat niet om de bestemming, maar de reis er naar toe.

Hiep, Hiep, Hoera! Op dinsdag 2 april heeft Kees Marcelis zijn architectentitel in ontvangst mogen nemen. Naast het bezig zijn met uiteenlopende interieurs, is Kees langzaam maar zeker ook uitgegroeid tot een kenner van het exterieur.

Door de jaren heen zijn er al zeer diverse exterieurs ontworpen en gerealiseerd. Eén hiervan is de alom bekende en prijswinnende bloemenkiosk op de Jansplaats te Arnhem. De ovale vorm is direct een blikkentrekker op deze A-locatie in de binnenstad. De transparante entree is ontworpen als open armen naar de winkelstraat toe. De rest van de gevel is bekleed met ovale lamellen wat de vriendelijkheid van het gebouw versterkt. De verlichting achter de houten lamellen laat het toonaangevende beeld volledig tot uiting komen.

Het Nidum was een andere uitdaging die Kees met beide handen heeft aangegrepen. Dit monument in de historische stad Grave zou worden omgebouwd tot hoofdkantoor met showroom. Er is gekozen voor een groot contrast tussen oud en nieuw, waarbij de moderne aanbouw ingetogen uitgevoerd is om de aandacht op het monument te houden. Tussen de kazematten en het monument is een volledig transparante gang ontworpen waardoor er ook een fraaie doorkijk ontstaat naar de prachtige binnentuin.

Boven het reeds verbouwde winkelpand in Enschede, mocht Kees een nieuwe look geven aan het kantoor en de bovenwoningen. Omdat de linker bovenwoning niet tot onze opdracht behoorde, is deze in zijn oorspronkelijke staat gelaten. Ook dit levert een spel op tussen oud en nieuw. Daarbij is de traditionele kapvorm behouden, maar dan uitgevoerd in moderne vlakke pannen met grote zinken dakkapellen. Er wordt afgeweken, maar ook gepast bij de omgeving.

Met deze drie uitblinkers heeft Kees de commissie weten te overtuigen van zijn kennis, creativiteit en vakkundigheid en heeft hij de architectentitel in de pocket. Om deze prestatie te vieren heeft het team Kees verrast door de studio om te toveren tot een stereotype architectenbureau. Met de coltruien, gekke brillen en zwarte versiering was dit uiteraard als een thuiskomst voor Kees.

Kees Marcelis; Architect van binnen, van buiten.