Eigentijdse villa

Woonboek 2020

Mensen raken met bijzondere ontwerpen. Dat is de missie en tegelijkertijd ook de passie van Studio Kees Marcelis. Sinds de oprichting ruim dertig jaar geleden, legt de gedreven interieurarchitect Kees Marcelis zich samen met een gespecialiseerd team toe op het ontwerp van in- en exterieurs die gekenmerkt worden door rust, kracht en karakter. In deze editie van The Art of Living nemen we je mee in de beleving van één van de projecten van de hand van de studio: een nieuwgebouwde villa met warme uitstraling.

Living & loungeruimte | Tijdloos geheel
Aan de voorzijde van de woning bevindt zich een smaakvol ingerichte living. De ruimte is, net zoals de rest van het interieur, voorzien van mooie aankleding en decoratie. “We hebben gekozen voor een kleuren- en materialenplan dat overal is toegepast en zo veel rust en eenheid creëert”, vertelt Kees. “Dit levert een heel tijdloze sfeer op. Over tien jaar is de woning nog mooi en passend bij de bewoners.” Absolute eyecatcher in de ruimte is de haard, verwerkt in een lange schoorsteen. Bijzonder is dat het element zowel in het interieur als in het exterieur terugkomt en zo de relatie versterkt tussen binnen en buiten. Aan de achterzijde is een loungeruimte gecreëerd, die bepaald niet onderdoet voor de rest van het interieur. “We wilden graag een ruimte waar de kinderen zich lekker kunnen terugtrekken”, vertellen de bewoners hierover. “Vanwege de open structuur en schuifdeur, die volledig wegvalt in het design van het keukenblok, is de ruimte wel betrokken bij de rest van het interieur, maar is het ook mogelijk om wat meer privacy te creëren –ideaal in een druk gezinsleven!”

     

Leefkeuken | Hart van de woning
Centraal in de villa staat een grote leefkeuken. “Voor ons is dit de belangrijkste plek in huis, het hart van de woning”, vertellen de bewoners. “Het interieur is er als het ware omheen gecreëerd.” “De keuken is vormgegeven in een groot ‘blok’, vervaardigd uit het materiaal Holz in Form”, vult Kees aan. “Dit is een uniek houtproduct met een elegante bewerking. Het materiaal levert een mooi contrast op met het witte silestone dat is toegepast in het kookeiland en met de betonvloer. Door de integratie van indirecte verlichting heeft de keuken een haast zwevend effect gekregen, waardoor het echt uit het interieur springt.” De keuken loopt over in een grote eettafel, waardoor de functies koken en eten op een mooie wijze zijn samengebracht. In combinatie met de grote raampartijen creëert dit een heel prettige, open sfeer. Het keukenblok vormt in zowel de living als aangrenzende loungeruimte de basis van een maatwerk kastenwand, waardoor de ruimtes nog eens extra met elkaar zijn verbonden.

Master bedroom | Slapen met uniek uitzicht
De eerste etage, bereikbaar via een houten trap, herbergt de slaapvertrekken van de bewoners. Ook hier is een mooie eenheid te herkennen, dankzij rustige tinten en de keuze voor een mooie gietvloer. Voor de bewoners zelf werd een royale master bedroom gecreëerd met maatwerk kastenwand van hout en een en suite badkamer. De master bedroom kreeg een aangename, warme sfeer met veel ruimtelijkheid dankzij de schuine ramen die lopen tot in de nok en de schoorsteen die in de ruimte doorloopt. Dit wordt versterkt door de houten binnenshutters en het uitzicht op de groene buitenomgeving. Achter een subtiel geplaatste glazen wand bevindt zich de badkamer. Deze luxe ruimte is voorzien van een riante inloopdouche en een uit wit corian en hout vervaardigd wastafelmeubel. Het kleuren materiaalplan is uitgediept met een grijze tint op de wanden, zwarte accenten en mooie verlichting. De ruimte biedt de bewoners alle comfort en luxe die je bij een prachtige villa zoals deze mag verwachten.

“We hebben gekozen voor een kleuren- en materialenplan
dat voor rust en eenheid zorgt”

 

Tuin | Weelderig geheel met diverse terrassen
Om de villa is een weelderige tuin gelegen met diverse terrassen. Aan de zijkant is er vanuit de architectuur een stalen terrasoverkapping gecreëerd, die prachtig harmoniseert met de raamkozijnen en rieten kap. Een geïntegreerd dakraam zorgt ervoor dat er voldoende licht de woning blijft bereiken. Ook aan de achterzijde hebben de bewoners volop mogelijkheden om buiten te zitten. In de middag en avond genieten zij aan de voorzijde van een heerlijk terras. De gecreëerde haard in de schoorsteen zorgt daarbij voor extra warmte en sfeer. “Het binnen-buitengevoel is bij deze villa heel sterk”, vertelt Kees, die ook over de indeling van de tuin meedacht. “Zo loopt de betonvloer binnen in de terrassen over in een grote grijskleurige tegel, waardoor de overgang heel natuurlijk aanvoelt. Ook de grote raampartijen dragen hieraan bij.” “Als we thuis zijn, zitten we echt in ons eigen wereldje”, vullen de bewoners aan. “Dat geeft een heerlijk gevoel. Regelmatig stoppen mensen om ademloos naar de villa te kijken. Een groot compliment voor ons én voor de studio natuurlijk!”

Exterieur | Moderne en sfeervolle architectuur
Om de langwerpige vorm van de kavel goed te benutten, is de villa in de lengte gepositioneerd. Hierdoor ontstond rondom de woning voldoende ruimte voor een tuin. Kees hierover: “De woning is bewust wat verder van de straatkant gelegen, zodat er optimaal van de zon kan worden genoten op een terras aan de voorzijde. Met het oog op de toekomst, waarbij de nu nog twee jonge kinderen van de bewoners hun vleugels zullen uitslaan, is de woning niet té groot geworden qua opzet. Door een open plattegrond en lichte woonsfeer, onder meer dankzij grote raampartijen, is er binnen de vrij compacte woonvorm wel een groot gevoel van ruimtelijkheid. De vrij strakke vormgeving is aangevuld met een schuin dak die aan één kant volledig doorgetrokken is tot aan de grond. Het riet is hier als een deken overheen gelegd. Dit harmoniseert prachtig met de meer eigentijdse materialen zoals Equitone dat is gebruikt voor de witte overstek – een duurzaam materiaal zonder onderhoud. De villa sluit zo aan binnen de landelijke omgeving, maar heeft ook veel eigenheid. De statige schoorsteen, bekleed met een charmante Deense steen, versterkt dit gevoel.” Over de samenwerking met interieurarchitect Kees Marcelis vertellen de bewoners: “Wij hadden eerder met Kees samengewerkt voor een zakelijk project. Dit was zo goed bevallen, dat we besloten om weer met de studio in zee te gaan. Vervolgens zijn we samen met Kees om tafel gaan zitten en al pratend ontstonden de eerste schetsen van een woning met een moderne en toch sfeervolle uitstraling.”